HVB Vård och behandling

Boktryckaren HVB erbjuder fem platser för vård och behandling. Vi tar emot barn och unga i åldrarna 16 till 20 år som vistas i olämpliga miljöer, har begått enstaka brott, uppvisar hotfullt beteende eller har provat droger vid enstaka tillfällen.

Vård och behandling – Steg för steg

1. Lämplighetsbedömning och kartläggning

En grundlig kartläggning av individens behov framställs för att säkerställa att våra insatser matchar dessa.

2. Skräddarsydd vårdplan

Vi tar fram en individanpassad genomförandeplan i samarbete med individen, socialtjänsten och huvudpersonen den placerade individen.
Att involvera den placerade i sin genomförandeplan är av högsta prioritering för oss.

3. Stärkande vård och behandling

På Boktryckaren arbetar vi med evidensbaserade metoder såsom bland annat ART, REPULSE och ACRA. Samtidigt säkerställer vi att individen får rätt stöd genom skolgång, social färdighetsträning, en meningsfull fritid och sysselsättning. En central del av det stärkande behandlingsarbetet är att utveckla individens identitet och roll-jag, så att personer kan stå stadigt i sig själv och negativa former av relationer eller påverkan

4. Utskrivning och måluppfyllelse

En skydds faktor är att förbereda individen för en planerad utskrivning genom metodisk och gradvis övergång till sin nya vård insats. Vi är behjälpliga i hela processen för en överlämning där fortsatt stöd säkerställs av socialtjänsten efter mätning av måluppfyllelse.

Behandlingsinsatser

Behandling vid hotfullt beteende

Behandlingsarbetet utgår från låg affektivt bemötande, förebyggande arbete och förutsägbarhet för att skapa en trygg och stabil miljö för individen. Boende personalen och socialpsykologen arbetar tillsammans för att identifiera och förstå kopplingen mellan individens tankar, känslor och beteenden.

Genom beteende analyser, vår personal fått utbildning av habiliteringen, kartläggs mönster och faktorer som kan bidra till utmanande beteenden. Insatser anpassas individuellt för att minska risken för eskalering och främja alternativa sätt att hantera frustration och ilska.

KBT används som en del av behandlingen där det är relevant, med tekniker som stödjer individen i att utveckla strategier för känsloreglering och problemlösning. Fokus ligger på att stärka individens självkontroll och trygghet genom anpassade insatser. Vid behov kan medicinering vara en del av den övergripande behandlingen vilket sköts av BUP eller annan Läkare.

Behandling vid riskbruk av droger

Vid riskbruk används KBT för att analysera och förändra de tankar och känslor som driver drogbruk. Psykologen arbetar i nära samarbete med boendepersonalen och individen för att identifiera risksituationer och skapa strategier för att undvika eller hantera dessa. Aversionsbehandling kan användas för att minska attraktionskraften hos droger genom att associera användningen med negativa känslor. Denna metod syftar till att stärka individens självkontroll och motivation att avstå från droger.

Hantering av olämpliga miljöer

Boende personalen introducerar individen till positiva aktiviteter och sociala kretsar som främjar goda vanor och relationer. Dessa skyddsfaktorer syftar till att göra destruktiva miljöer mindre tilltalande för individen, vilket underlättar en långsiktig förändring. Personalen fungerar som förebilder och skapar en stabil grund för ett sunt och balanserad vardag.

Ett Individanpassat Stöd

Vi anser att det är svårt för en och samma personal att täcka alla vårdbehov som en placerad individ har. För att efterlikna en trygg hemmiljö och undvika att klienten överbelastas med stöd från en och samma person i alla situationer, delar vi upp ansvaret mellan boende personal och specialteamet. Boende personal fokuserar på helheten och stödjer individen i det dagliga livet,såsom skola, fritid, hygien och social färdighetsträning, med målet att skapa en meningsfull vardag i enlighet med socialtjänstlagen och barnkonventionen.

Specialteamet, som består av beteendevetare, socialpsykolog och erfarna behandlare, arbetar mer riktat med utmaningar och anpassad behandling utifrån KBT (Kognitiv Beteendeterapi) och andra evidensbaserade metoder. Behandlingen skräddarsys efter individens specifika behov, där insatser som ACRA, REPULSE, ART och andra relevanta metoder används utifrån vad som är mest verksamt för varje enskild klient.

Detta innebär i praktiken att om en individ har svårigheter inom ett specifikt område, kan specialteamet fokusera mer ingående på just detta, medan boende personalen fortsätter att arbeta med helheten. Vi ser skolgång och sysselsättning som två väldigt självklara skyddsfaktorer för individens utveckling. Boende personalen hjälper aktivt till genom att exempelvis köra individen till skolan, motivera och skapa en fungerande skolgångs rutin. Läxhjälp erbjuds på boendet.

Vår filosofi är att fokuserar på evidensbaserat behandlingsarbete och en röd tråd i våra behandlings insatser istället för att uppfinna hjulet på nytt. Där inspireras vi av Maslows behovstrappa. Vården ses som en helhets process där individens fysiska, psykiska och sociala behov måste tillgodoses, innan man tar nästa trappsteg. Fokus ligger först på att säkerställa att grundläggande behov såsom trygghet, mat, sömn och hälsa, innan vi arbetar vidare mot större behovsområden och mål, som självständighet, sociala relationer och personlig utveckling.

Vi lägger stor vikt vid att klienten lär sig använda samhällets stödinsatser. Många placerade saknar naturlig kontakt med vården, och vi ser till att utbilda de i vilka samhällsinsatser de kan vända sig till. Detta genom att introducera och att aktivt samarbeta med sjukvården, det kan handla om habiliteringen, BUP och andra vårdinstanser. Det kan även handla om kommunens egna insatser för stöd med sysselsättning som skola och arbete.

Privat vård
Vi ser även till att insatser planeras och genomförs i tid för att undvika onödiga väntetider som kan påverka individens hälsa och utveckling. Detta inkluderar bland annat tandvård och hälsokontroller vid inskrivning. Eftersom vissa klienter inte alltid är inskrivna i kommunen kan förlänga kötider till offentlig vård. Att de placerades hälsa påverkas av byråkrati är inget vi kompromissar med och därför ser vi till att möjliggöra privata vårdalternativ när det krävs. På så sätt säkerställer vi att varje individ får rätt insatser utan att långa remisstider eller byråkratiska hinder påverkar deras hälsa och utveckling. Vi samarbetar därför även med frivården för att möjliggöra hälsokontroller och annan viktig vård vid inskrivning.

Vi står kvar vid utmaningar

Vi ser varje placerad individ som en del av vår familj och ger inte upp på grund av utmaningar. En erfarenhet vi har är att placerade individer kan till en början av en placering ha utmaningar som icke diagnostiserad trauma, dåligt mående eller andra outredda diagnoser. Det är inte främmade för den målgrupp vi vänder oss till med bland annat ett hotfullt beteende. Det krävs tålamod och att vinna den placerade invididens förtroende, därför är vi tydliga med at det kan krävas tid för kunna nå fram till individen. Om behov uppstår att anpassa insatsen för att hitta en bättre vårdform, står vi kvar som ett tryggt stöd. Om en annan vård konstellation är ett bättre alternativ tar vi ansvar för att säkerställa en trygg och gradvis övergång tillsammans med uppdragsgivaren, utan att avsluta en insats abrupt eller med kort varsel.

Tålamod och förståelse

Vårt engagemang bygger på att skapa en familjär atmosfär och en djup förståelse för varje individs unika situation. Vi vet att det ibland är svårt för klienten att själv förstå orsaken bakom sitt mående eller beteende, och därför arbetar vi tålmodigt och systematiskt för att tillgodose varje klient med rätt stöd och resurser.

Värdegrund och miljö

Vi arbetar på ett naturligt och respektfullt sätt för att hjälpa individen att förstå och tillämpa sociala normer. Social färdighetsträning implementeras i det vardagliga livet, exempelvis att visa hänsyn i offentliga miljöer, plocka undan efter sig, uppträda artigt och respektera andra.

Vårt arbete inkluderar också en djupare förståelse för omgivningen, där vi lyfter vikten av respekt för olika traditioner, religioner och kulturella perspektiv som individen kan möta i samhället. Vi fokuserar även på värderingar kring ansvar och respekt i både privata och offentliga sammanhang. Detta förhållningssätt är integrerat i all vår verksamhet och genomsyrar samtliga aktiviteter, vilket fungerar som skyddsfaktorer och stöd för att möjliggöra för den placerade individen att undvika konflikter. Målet är att skapa en miljö där individen får förutsättningar att integreras i samhället på ett tryggare och mer förstående sätt.

Geografiskt Läge & boendemiljö

Vårt HVB-hem ligger i ett tryggt och familjevänligt villaområde. Vi har en god relation till

grannskapet, vilket skapar en lugn och stabil miljö för våra klienter.

Läs mer här.

Kontakta oss för placeringsförfrågan.